top of page

ALVÁSI APNOE

Éjjeli légzéskimaradás, Sleep apnea

Gyerekeknél ezt a torokmandula extrém megnagyobbodása okozza, felnőtteknél összetettebb okai vannak.

Az ilyen gyerekek mandulája ritkán beteg, de ismeretlen oknál fogva egyre nagyobb lesz, annyira, hogy végül a középvonalban összeér.

Elalvás után a garatizmok elernyednek, és a mandulák elkezdenek lötyögni, időnként becsuknak mint egy kétszárnyú ajtó. Ekkor a spontán légzés leáll. Addig tart a légzésszünet, amíg az agy észleli, hogy kevés az oxigén, sok a széndioxid, és a gyerek részlegesen felébred. Egy tudatos légvételre van szükség, ami után egy darabig spontán légzés következik, amíg újra le nem áll.

DIAGNÓZIS

  1. A torokban láthatónak kell lennie az összeérő manduláknak.

  2. A szülőknek meg kell figyelniük a gyerek alvását, horkolását.

  3. Az utóbbi időben sokat végzett alváslabor teljesen fölösleges, az első két pont mindent elmond

1.  Ha mandulák a képen láthatónál kisebbek, ez a betegség nem áll fenn.

2. Ha a gyerek légzése horkolás közben nem marad ki, akkor sem.

Ez az állapot mandulaműtétet indokol legtöbb esetben, amikor huzamosabb ideig fennáll, még olyankor is, mikor a gyerek nem látszik betegnek.

Itt is van kivétel:

Előfordul, hogy akár hónapokig észrevétlen fennmarad egy Streptococcus-fertőzés, amely a mandulák további duzzanatát okozza. Ha ilyenkor a Streptococcus gyorsteszt pozitív, akkor a műtét egy megfelelő antibiotikum adásával elkerülhető.

SAJNOS GYAKRAN TALÁLKOZOM AZZAL, HOGY ALVÁSI APNOE ESETÉN ORRMANDULAMŰTÉTET CSINÁLNAK, AMI ÓRIÁSI HIBA, MERT EZT AZ ÁLLAPOTOT A TOROKMANDULÁK ÁLLAPOTA OKOZZA, AZ ORRMANDULA KIVÉTELE A PROBLÉMÁT NEM OLDJA MEG!

Mandula tályog: Services
bottom of page