top of page
Gennyes-középfül-gyulladás: domborodó dobhártya

Gennyes középfülgyulladás

A mindenki által legismertebb gyermekkori fülbetegség a gennyes középfülgyulladás, az otitis media acuta purulenta. (Felnőttekben ritka.)

Kialakulásának lényege, hogy gennykeltő baktérium támadja meg a középfület. Rövid idő alatt a középfülben genny keletkezik, és a dobhártyán is jellegzetes változások lépnek fel. Ez a betegség általában nagyon fájdalmas, különösen akkor, ha a genny nyomása a dobhártyát kifelé feszíti. Ezt hívjuk elődomborodó dobhártyának. Ha nagyon gyors a lefolyás, vagy elhúzódik a segítség, a genny a dobhártyán keletkező lyukon át a hallójáratba juthat, ("kifakad a fül").

A szervezetben kialakuló gennyes elváltozásokat antibiotikumokkal kezeljük. Így van ez a füllel is, nagyon ritka kivételektõl eltekintve. Sajnos a magyar fül-orr-gégészeti szakma - bár más területeken (fõleg a nagyműtétek) - világszínvonalon van, a mindennapi, fertőzéses eredetű betegségek kezelése területén nem követte az utóbbi néhány évtized szakmai fejlődését, még ma is sebészeti módszerekkel harcol ott, ahol szájon át bevehetõ (vagy helyileg alkalmazható) gyógyszerekkel gyors és teljes gyógyulást lehet elérni. Természetesen korrekt antibiotikum-választásra, megfelelő adagolásra és kezelési időtartamra van szükség. Ha ez megvalósul, a dobhártya felszúrására nincs szükség, ahogy ez tőlünk nyugatra soha nem is történik meg ebben a betegségben.

Visszatérő (recidiváló) gennyes középfülgyulladás oka legtöbbször a krónikus (idült) savós (serosus, szerózus) középfülgyulladás.

bottom of page