top of page

GÓC, GÓCKUTATÁS, GÓCBETEGSÉG

Ez az oldal talán meglepőbb lesz néhány másiknál.

Tudniillik, mi is az a gócbetegség?

A meglepő válasz:  SEMMI. Ilyen nincs.

Ez legtöbb olvasóm számára meglepő lesz, hiszen a magyar (és más, tőlünk keletebbi) bőrgyógyászok, orthopédek, szemészek, stb. rendszeresen küldik körútra azokat a betegeiket, akiknek a betegségét nem tudják eredményesen kezelni. Vagy egyéni alkalmatlanságból, de sokkal gyakrabban az orvostudomány jelenlegi fejlettségének tökéletlen volta miatt. Magyarul: sok betegségnek nem ismert a (pontos) oka, nem túl sikeres a kezelése. Ilyenkor hajlamos az ember (az orvos is ember) mégiscsak elrendelni valamit. Erre kiváló, ha a beteg elmegy pár másik rendelésre, ahol nagyon alapos figyelemben részesül, meggyőződhet róla , hogy mindent megtesznek érte. (Különösen csábító lehet, ha úgyis előírta az illető magánklinika tulajdonosa, hogy még egy-két ajtón be kell küldeni a beteget, mielőtt hazamegy.) Sajnos ez azzal járhat, hogy néhány fogát kihúzzák, manduláját kiveszik, esetleg lejjeb csinálnak vele kellemetlen dolgokat.

A "gócbetegség" létére semmilyen tudományos bizonyíték nem létezik. Annyi szokott lenni a bizonyíték, hogy a múltkor valakinek jobb lett a térdfájása a mandulaműtét után. Mivel nincs bizonyíték, hogy műtét nélkül is elmúlt-e volna a fájdalom, 1-1 ilyen történet nem tekinthető nyomós érvnek. Tudok viszont konrétan olyan páciensemről, akinek (egyébként százezrekért egy magánklinikán lézerrel) kivették a teljesen ép manduláját, mert csábítóbb volt számára a garantált gyógyulást ígérő kolléga mondókája, mint az én józannak szánt felvilágosításom. Később egy rokonától tudtam meg, hogy mégis megcsináltatta a műtétet, és nem változott a térdfájdalma.  Itt persze nem ő volt a hibás, hanem az egyik orvos, aki ok nélkül elküldte a másikhoz, és főleg ez a másik, aki teljesen indokolatlanul megoperálta őt. Sajnos ilyen nagyon gyakran fordul elő.

 

Érdemes megnézni a Google-ban, hogy magyarul a gócbetegség keresőszóra hány oldalnyi "információ" található, míg németül semmi, angolul egy vitatható Wikipedia-bejegyzés, más nemigen.

Leggyakrabban azok az orvosok küldik góckutatásra a betegeket, akiknek a szakmája számára még sok fehér folt tátong:

Bőrgyógyász: hajhullás (általános vagy foltos), kiütések

Orthopéd, rheumatológus, sportorvos: izületi fájdalmak, gyulladások

Ezek nagyon kellemetlen betegségek, de a betegnek rosszat teszünk, ha a meglévő baján kívül még fölösleges műtétekkel is terheljük.

Foltos kopaszság
bottom of page