top of page

Külsőfül-, hallójárat-gyulladás

A hallójárat gyulladása lényegében bőrbetegség speciális helyen. Legtöbbször a fülbe jutott víz váltja ki olyan módon, hogy fellazítja a csontos hallójáratot bélelő vékony bőrt, melybe így behatolnak a normális körülmények között is ott élő baktériumok. Nagyon fájdalmas állapot lehet, de jelentkezhet elhúzódó formában is, főleg éjjeli fájdalmakat okozva. Okozhatja ritkábban hideg szél, huzat, és nemritkán fenntarthatja a fül tisztogatása, mely teljes mértékben fölösleges, sőt káros tevékenység.

A hallójárat-gyulladás olyan - nemritkán makacs, sokszor extrém fájdalommal, máskor inkább csak dugulásérzéssel járó - betegség, melyet sajnos a fülészek is gyakran elnéznek. Ennek egyik oka, hogy a kötelező fülészeti vizsgálati sorrend első lépcsője gyakran kimarad, azzal kezdődik a fül állapotának felmérése, hogy beteszik a fültölcsért. Ez az eszköz viszont eltakarja a bőr nagy részét, mely fedi a külső hallójáratot, tehát a dobhártyáig vezető cső falát. Ilyenkor már csak a dobhártya látszik, és a dobhártyát fedő bőr rendellenes megjelenéséből a dobhártya mögötti középfül betegségére következtet a nem kellően alapos vizsgáló. Így lesz a hallójárat-gyulladásban szenvedők nagy részéből állítólagos középfülgyulladásos beteg. Persze az utóbbi betegségre elrendelt terápia az előbbire nem fog hatni.

 

Hallojárat-gyulladás

Ez a leg-egyszerűbb fülbetegség

A fülészek számára érdektelen, nem figyelnek rá.

Nagyon sokszor nem veszik észre, ha észreveszik, nagyon sokszor rosszul kezelik. Sok elismerésem származik ebből máshol kezelt betegektől.

Ez a leg-egyszerűbb fülbetegség

A fülészek számára érdektelen, nem figyelnek rá.

Nagyon sokszor nem veszik észre, ha észreveszik, nagyon sokszor rosszul kezelik. Sok elismerésem származik ebből máshol kezelt betegektől.

Kezelése általában antibiotikumot és (erős gyulladáscsökkentő) szteroidot tartalmazó fülcseppel történik. A még ma is kiterjedten alkalmazott naponta váltott (Burow-)csík elavult kezelés, hatása gyengébb, ráadásul naponkénti megjelenést tenne szükségessé a rendelőben. (Célja vagy következménye a gyakori orvos-beteg találkozás.)  Ugyancsak helytelen egy hatóanyagú csepp (Ciloxan) használata, mivel nincs benne szteroid. 

Viszonylag ritkán előfordul, hogy a fertőzés mélyebbre hatol, fülkörnyéki duzzanatot és fájdalmat okoz, néha elálló fület is. Ebben az esetben célszerű a helyi kezelés mellett szájon át is adni antibiotikumot, mert a fülcseppben levő hatóanyag nem jut elég mélyre.

(Több olyan betegem volt már, akit elálló fül miatt kórházi ügyeletre küldtek, de ők előbb hozzám kanyarodtak, és így masztoidektómia (csontműtét) helyett fülcsepp hozta el a gyógyulást.)

 

A hallójáratban dugulásérzés mellett gyengébb vagy erősebb fájdalmat okozhat egyszerű fülzsírdugó is, melyet szakembernek kell eltávolítania.

bottom of page