top of page

Honnan tudjuk, hogy van-e melléküreg-gyulladása valakinek?

sinus ct

TÜNETEK ALAPJÁN

Az orrmelléküregek gyulladását általában a tünetek alapján már meg lehet állapítani: elhúzódó orrváladék, orrdugulás, köhögés, fájdalom a homloktájon, arcban, fogak környékén.

EGYSZERŰ VIZSGÁLATTAL

Az orrba nézve (műszer nélkül vagy úgynevezett spekulummal) a nyálkahártya duzzanata látható. Az orrjáratban híg vagy sűrű váladék van, esetleg közvetlenül az arcüreg nyílásánál. 

ULTRAHANG (nem hasznos)

Az orrmelléküregek ultrahangos vizsgálata véleményem szerint nem célravezető, mert a bonyolult rendszernek csak egy része, az arcüreg vizsgálható, márpedig leggyakrabban a rostasejtekkel van probléma. Így aztán nem derül ki a probléma.

CT,  MRI,  CBCT

ENDOSZKÓPIA

Az endoszkóppal beljebb tudjuk megnézni az orr nyálkahártyáját. Valójában az itt tárgyalt betegségek diagnosztikájában nincs nagy szerepe.

A rétegvizsgálatok nagy felbontásban megtekinthetővé teszik a belsőnket. Például az arckoponya különböző részeit, beleértve az összes melléküreget, az orr nyálkahártáyáját, az orrsövényt. Friss betegségben fölösleges vizsgálati mód, főleg nagyon elhúzódó panaszok esetén lehet indokolt.

A három módszer nem teljesen egyenértékű. A CBCT-nek sok előnye van.  

CBCT

Bár  jár némi sugárterheléssel, ez mérsékeltnek, vállalhatónak mondható. A másik két módszerhez képest nagy előnye, hogy állva végezhető, hamar kész van, ezért nem okoz bezártságérzést. Nagyobbacska gyerek is vizsgálható vele. A felbontás milliméteres, a struktúrák sokkal nagyobb felbontásban jeleníthetőek meg.

Sajnos az állam nem nyújtja ezt a szolgáltatást, csak magánszolgáltatónál érhető el. Jelenleg kb 10 ezer forintba kerül.

CT

A hagyományos, csőbefekvős CT használata ezen a területen szerintem nem indokolt. Jelentős sugárterheléssel jár, mégis kevésbé részletes értékelést tesz lehetővé a CBCT-nél. Gyereknél ezért nem javasolt. Felnőttnél sem, ennek ellenére sajnos sokszor csinálják, talán főleg azért, mert a társadalombiztosítás a CBCT-t nem ismeri, az MR meg nehezebben elérhető, drágább.

MR

Az MR vagy MRI előnye, hogy nem jár röntgensugár-terheléssel. Ugyanakkor a CBCT-nél vastagabb szeletekben vizsgál, és nem háromdimenziós, ezért nem annyira nagy felbontású. A vizsgálat érzékeny lelkű felnőttnek elég kellemetlen bezártságérzéssel jár, viszonylag soká tart. Kisebb gyerek csak altatva vizsgálható

bottom of page