top of page

A hálapénz "kivezetése"

Érdekes változásoknak nézünk elébe, ha igaz.

Ha valóban megszűnne a hálapénz Magyarországon, az teljesen átrendezné az egészségügy működését. Nem arra gondolok, hogy melyik orvos mennyit fog keresni, hanem arra, hogy át fog rendeződni az egész ellátás. A fülészetet hozom példának.

Mivel eddig a nyújtott szolgáltatások jelentős része nem azért történt meg, mert hasznosak voltak a betegnek, hanem mert hálapénzt hoztak az orvosnak, eztán rengeteg pénzt spórolhat meg a lakosság és az ellátórendszer azáltal, hogy már nem éri meg az orvosnak fűt-fát megoperálni (pl.mandulaműtét, orrsövény, stb). Emiatt nyugodtan be lehet zárni a fülészeti osztályok jelentős részét, ami nyilván egyrészt konkrét pénzt takarít meg a kórház fenntartójának, másrészt szakembereket szabadít fel, akik átirányíthatóak lesznek más részlegekre, ezáltal csökkentve az általános orvos-nővér-hiányt.

A hálapénz megszűnése az általános szakmai színvonal emelkedését is magával hozza hosszútávon, mert nem lesz annyira fontos a szakma "nagyjainak", hogy csak ők tudjanak rutint szerezni bizonyos bonyolultabb műtétek végzésében.



1,265 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page