top of page

Alapvető változás a fülészetben (is)

Októberben írtam egy blogbejegyzést "A hálapénz kivezetése" címmel. https://www.ful-orr-gegeszet.com/post/a-h%C3%A1lap%C3%A9nz-kivezet%C3%A9se

Azóta a törvény bevezetésre, a (nem tiltott) hálapénz kivezetésre került. Már hallottam más szakmákból, hogy problémát okozhat a betegellátásban, ha nincs az orvosoknak motivációja arra, hogy minél több beteget minél jobban lássanak el. Most ugyanis a megemelt fizetés mindenképp jár, a hálapénz semmiképp.

Ma találkoztam az első egyértelmű példával arra, hogy tényleg átalakulnak a betegeket érintő problémák. Konkrétan arról van szó, hogy egy kisgyermek nagyon gátolt orrlégzéssel, erős horkolással fordult nemrég szakmánk egyik illusztris tagjához, aki ilyen esetben minden esetben orrmandulaműtétet szokott végezni, megemlítve a műtét elmaradásának beláthatatlan következményeit. Nos, 2021 tavaszán azt a tanácsot adta a szülőnek, hogy nyugodtan várjanak iskoláskorig, majd akkor meggyógyul a kisfiú, semmi baj, ha addig egy éjszakát sem tud rendesen átaludni. Addig használjanak orrcseppet.

Mivel eddig is csak a műtétet ismerte az ilyen jellegű problémák gyógyítására, viszont a műtét fáradalmát neki a továbbiakban nem érdemes vállalnia, a családot egYszerűen hazaküldte.


Hangsúlyozom, hogy ezzel a gyereknek részben jót tett, mert nem került sor egy fölösleges műtétre. A szülő eljött hozzám, és kapott útmutatást a kezelés módjáról. (Elsősorban infralámpa.)

Másrészt viszont félő, hogy ezentúl a néha mégiscsak szükséges műtétek elvégzésére is nehéz lesz orvost találni, ha nem történik egyéni "hálaadás".

NEM VONATKOZIK EZ PERSZE A SZAPORODÓ MAGÁNKLINIKÁKRA, AHOL TOVÁBBRA IS NAGYON MEGÉRI A BETEGET MEGOPERÁLNI BETEGSÉGÜK ÉS/VAGY FIZETŐKÉPESSÉGÜK MIATT.


429 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page