top of page

Mi lett a sok lefújt orrmandulaműtétből?



4 éve írtam ezt a posztot, amikor a Covid miatt minden nem azonnali életmentő műtétet leállítottak. Fél évet jósoltam, de azt hiszem, jóval tovább tartott.

Nos, a tiltás feloldása után, mivel közben jelentősen csökkentek a műtéti kapacitások, valamint nagyon nem elhanyagolható körülményként börtön fenyegeti a hálapénzt elfogadókat, az akkor elmaradt orrmandulaműtéteket soha nem pótolták. Akiknek akkor nem végezték el a műtétet, amelyről a szülő azt a felvilágosítást kapta, hogy elmaradása esetén gyermeke örökre süket marad, ma mégsem tolonganak a hallókészülék-ellátóban.

Mekkora meglepetés!

Ráadásul az akkor legaktívabb operáló orvosok jelentős része azt a felvilágosítást adja, hogy nem kell semmit csinálni, majd kinövi. Nagyon sok helyen meg azt mondják, hogy majd 3 éves korában meglátjuk. Mondják ezt például másfél évesre. (Ennek oka, hogy nagyon sok kórházban nem altatják el kapacitáshiány vagy az altatógárda tapasztalathiánya miatt a kisebbeket.)

Ennek az a nagy előnye van, hogy elmarad sok fölösleges műtét, csakhogy - mivel más hatékony módszert nem ismernek - egyszerűen eltűrik, hogy a gyerek csak akkor gyógyul meg, ha ő magától meg tud gyógyulni, és ha nem, akkor esetleg évekig tényleg rosszul hall, pont amikor a beszédfejlődés legfontosabb szakaszában van.

76 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page