top of page

Mire jó a C vitamin? Miért hisszük, hogy sokkal többre jó?

Nagy büszkeségünk nekünk magyaroknak a C-vitamin. Szent-Györgyi az egyetlen magyar Nobel-díjasunk, aki itthoni munkájáért kapott kitüntetést. Az aszkorbinsav arról kapta nevét, hogy szedésével gyógyítható a skorbut. Ennek a betegségnek az az oka, hogy C-vitamin hiányában a szervezet nem tud hibátlan kollagént termelni, ezért ínysorvadás, a fogak kilazulása, nyálkahártya-vérzékenység alakul ki. (Mint a tengerészeknél a Santa Marián.)

Nincs viszont semmi köze az égvilágon az immunitáshoz, ellenállóképességhez, kórokozók legyőzéséhez. Azt olvastam, hogy Hitleréknek támadt az az ötlete, hogy azért vesztette el Németország az I. világháborút, mert a katonáknak rossz ellátás jutott, és nem jutottak elég vitaminhoz. Mikor ezt meghallották a svájci gyógyszergyárak, hevesen egyetértettek az ötlettel, és azóta a vitaminipar a gyógyszergyártás alighanem legjövedelmezőbb ágazata. Rendkívül olcsón gyártható, rendkívül drágán eladható termékek ezek.

Magyarországon a C-vitamin hiánya nem fordul elő, de ha esetleg mégis előfordulna, az abban nyilvánulna meg, hogy az illető fogínye berepedezne, fájna, vérezne. A vitaminok túladagolása semmilyen előnnyel nem jár, mindegyikre jellegzetes egy bizonyos, kis mennyiség, amely hiányában jellegzetes betegségkép alakul ki.

A kiegyensúlyozott táplálkozás persze nagyon fontos az egészségünk érdekében is. A sokszoros vitaminadagokra költött pénzt fordítsuk inkább erre. Különösen igaz ez a grammos (ezer milligrammos) adagú C-vitaminkészítményekre, melyek tartalma azonnyomban megy is a pisibe. Érdekes, hogy a gyógyszeripart mindenki utálja, de a legnagyobb átverés alig valakinek a szemét szúrja.



636 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page