top of page

Mit melegítsünk, mit ne?

Röviden: ARCOT IGEN, FÜLET NE!.


A házi/népi/természetes gyógymódok közül sok nagyon hasznos, mások nem hatnak a szervezetre, de olyanok is vannak, amelyek kifejezetten károsak. A módszerek egy részének az a lényege, hogy valamilyen részünket vagy egész testünket felmelegítjük, és ettől várunk gyógyhatást.

A melegítés azáltal hat a szervezetre, hogy értágulatot okoz, ezáltal fokozza a vérátáramlást.

Lévén, hogy az immunrendszer legnagyobbrészt a vér alkotórészeihez kötött, a jobb vérátáramlás segíti a betegségekre adott immunválaszt, úgy is mondhatjuk, hogy fokozza a gyulladást. Ez nyilván furcsán hangzik, hiszen mindenki tonnaszám szedi a "gyulladáscsökkentő" gyógyszereket, itt meg fokozzuk a gyulladást. Az ellentmondást azzal lehet feloldani, hogy akkor érdemes melegíteni, ha olyan testrészt kezelünk, amelynek relatíve rossz a keringése, és olyanokat nem, amelyeknek amúgy is intenzív szokott lenni a gyulladása, mert eleve nagyon jó a vérellátása. A fül-orr-gégészetben két testrészt szokás melegítéssel kezelni, melyek közül az egyiknél hasznos, a másiknál káros a gyulladás fokozása.

1. Az arcot, az orr melléküregeit azért nagyon hasznos melegítéssel kezelni, mert ez a testtáj mindig hidegebb a belső hőmérsékletnél. Ennek oka, hogy ritkább az érhálózat, nagy üregek is találhatók az arckoponyában, a nyálkahártyában lévő vékony erek nem hoznak elég hőt. Ez egyébként abból a szempontból hasznos, hogy a rendszer az agy hűtőjeként működik, viszont közben az arckoponya könnyen megbetegszik, amit leegyszerűsítve arcüreggyulladásnak szoktak mondani. Ha egy vírustól begyullad a melléküregek nyálkahártyája, elindul egy gyulladás, mely azonban nem tud elég intenzívvé válni a renyhe vérkeringés miatt. Lehet emiatt valakinek hetekig, de akár több évig tartó köhögése, orrdugulása, horkolása. Ha ilyenkor gőzöléssel, lámpázással, esetleg időnként napozással rendszeresen felmelegítjük az arckoponyát, akkor a túl erőtlen gyulladást felpörgetjük, és végül bekövetkezik a gyógyulás.

2. A fül melegítése viszont nem hasznos. A fülnek kiváló keringése van, mind a középfül, mind a külsőfül kitűnően be tud gyulladni, amit jelez az is, hogy néha mennyire elviselhetetlen fájdalommal jár.

a. A középfül gyulladására a melegítésnek általában nincs hatása, főleg a „savós középfülgyulladásra”, mely nem is fülgyulladás. A gennyes fülgyulladás melegítése erősíti a fájdalmat, amire persze semmi szükség, és esetleg elősegíti a dobhártya kilyukadását, amire szintén nincs.

b. A hallójárat-gyulladás a külsőfül bőrének betegsége, melyet főleg víztől, huzattól lehet kapni. Melegítése nagyon káros, a gyulladást növeli, a fájdalmat fokozza, a betegség elhúzódásához vezet.
837 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page