top of page

AZ ORRMANDULÁNAK TULAJDONÍTOTT BAJOK NAGY TÖBBSÉGÉNEK NINCS KÖZE AZ ORRMANDULÁHOZ

TEGYÜNK HELYRE NÉHÁNY KÖZKELETŰ FÉLREÉRTÉST!

Az orrmandula, vagy ahogy egyes nyelvekben helytelenül nevezik, a polip, a torokmandulához hasonló szerv, mely nem az orrban, hanem az orrgaratban helyezkedik el. Ebből következik, hogy szokványos vizsgálati módszerrel nem nézhető meg. Az orron, szájon át nem látható, röntgennel, ultrahanggal sem. (CT-vel, MR-rel vizsgálathó, de ehhez kisgyereket el kell altatni.) Endoscoppal az orron át be lehet nézni az orrgaratba, de ez a műszer olyan mértékben nagyít, hogy minden közelről vizsgált képlet óriásinak látszik rajta. 

Az orrmandula méretéről nyilatkozó orvos tehát nem tényt közöl a pácienssel, hanem véleményt, mely megegyezhet a valósággal, de ezt senki nem tudja ellenőrizni.

ORRMANDULA ÉS ORRFOLYÁS

Az orrmandula nem mirigy abban az értelemben, hogy váladékot termelne. Ha begyullad, megduzzadhat, de gennyet nem termel. Ha valamilyen oknál fogva mégis okozna gennycsorgást, az az orrba nem juthatna be, mert az orrmandula a hátsó orrbemenet mögött van fél-egy centiméterre, mely távolságot a váladék nem tudja átugrani. Ha az orrból váladék csorog, az származhat magából az orrból, vagy származhat az orr melléküregeiből, máshonnan nem.

ORRMANDULA ÉS ORRDUGULÁS

Az orrmandula megnagyobbodása esetén is túl messze van az orr hátsó bemenetétől ahhoz, hogy azt elzárja. Ez alól nagyon ritka a kivétel.
Az orrjárat besz
űkülését szinte mindig az orr nyálkahártyájának erős duzzanata okozza, melynek különböző okai lehetnek, de az orrmandula nem.

ORRMANDULA ÉS FÜLBAJOK

Általánosan ismert, hogy az orr-orrgarat-orrmandula betegségei kihatnak a fülre. Ez igaz is, az az oka, hogy a fül működésében nagy szerepe van a fülkürtnek, amely ilyenkor nem nyílik megfelelően, és emiatt a középfül működése zavart szenved

Viszont az említett betegségek közül messze túlértékelik az orrmandula jelentőségét. A fülkürt elzáródásának nem mechanikai oka van, hanem gyulladásos.  

Véleményem szerint tehát itt sem az orrmandula mérete a döntő, hanem egy gyulladás, mely a melléküregek felől terjed az orrgaratba.

bottom of page