top of page
Behúzódott dobhártya

Vákuum a középfülben,Behúzódott dobhártya

A középfül a dobhártyán belül lévő légtartalmú üreg, melyben a hallócsontok rezgése vezeti át a hangot a belsőfül határáig. Az üregben lévő levegőt a nyálkahártya lassan felszívja. Ez a folyamat az üregben lévő nyomást csökkenti. Ezt a nyomáscsökkenést visszafordítja a fülkürt működése: Ez egy alaphelyzetben zárt cső, mely nyeléskor ásításkor kinyílik. Ilyenkor összeköttetés keletkezik az orrgarat és a középfül között, és pótlódni tud a felszívódott levegő, a nyomás visszaáll a kinti nyomással azonos értékre.

Ha ez a fülkürt valamely ok miatt nem képes a felszívódó levegőt pótló buborékok átengedésére, a dobüregi nyomás alatta marad a környezeti levegő nyomásának. A dobhártya két oldalán uralkodó nyomás különbözősége miatt a hártya benyomódik (behúzódott dobhártya), feszül, ami fájdalmat, illetve enyhe halláscsökkenést okoz. (Ez a nyomás a tympanométerrel mérhető: tympanometria, timpanometria, timpanogramm.) Ez a halláscsökkenés dugultságérzést okoz.

Másrészt a dobüreg belső oldalán, a közép- és belsőfül határán lévő hártyák elmozdulása a belsőfülben keletkező fülzúgást és szédülést is okozhat.

Ez a csökkent nyomás felnőttekben és gyermekekben is - nem teljesen tisztázott módon - oda vezethet, hogy a dobüregbe folyadék lép ki a nyálkahártyából, ami a gyógyulást lassíthatja. (Ez a savós középfülgyulladás egyik fajtája.) 

A kezelés célja, hogy helyreállítsuk a fülkürt mûködését. Ez akkor következik be, ha meggyógyul az orr, az orrmelléküregek és az  orrgarat által alkotott egység.

bottom of page