top of page
Orrmelléküregek

ROSTASEJTEK

A képen lilával rajzolt rostasejtek az ember legérzékenyebb, legtöbbször beteg szervei közé tartoznak. Rossz vérellátásuk miatt hajlamosak napokig, hetekig, hónapokig, sőt évekig elhúzódóan betegek maradni. Ilyenkor gyulladásos váladék csorog az orr hátulja felé, melynek következtében változatos tünetegyüttes lép fel: orrdugulás, horkolás, szörcsögés, a garatban érzett váladékcsorgás, gombócérzés, krákogás, köhögés, rekedtség. Ugyancsak ez okozza legtöbbször a fülkürt működési  zavarait, melyek vezethetnek például savós középfülgyulladáshoz.

ARCÜREG

A képen kékkel rajzolt arcüreg is hajlamos napokig, hetekig, hónapokig, sőt évekig elhúzódóan beteg maradni. Innen a gyulladásos váladék az orr elejébe csorog, melynek következtében a következő tünetek lépnek fel: orrfolyás, orrdugulás, horkolás, szájszárazság, szörcsögés.

Polipok az orrban és a melléküregekben 

Gyerekekre nem jellemző a polipképződés, ez a felnőttek problémája. Az elhúzódó gyulladás során a nyálkahártya extrém módon megduzzad, kitöltheti akár az összes melléküreget, orrot, még ki is lóghat az orrból.

Az orr melléküregeinek betegsége sokkal gyakoribb és jelentősebb probléma az általában gondoltnál. Véleményem szerint szinte az összes elhúzódó felsőlégúti, orrdugulással, orrfolyással, köhögéssel, rekedtséggel járó állapot hátterében ez áll. A fülkürt működésének elhúzódó zavarát is ez okozza, amelynek következménye lehet például a savós középfülgyulladás. 

A fenti képen a négyrészes orrmelléküreg-rendszer látható:
1. homloküreg
2. rostasejtek
3. iköböl
4. arcüreg
Legfontosabb a rostasejtrendszer és az arcüreg
bottom of page