SAVÓS KÖZÉPFÜLGYULLADÁS

EZ EGY NAGYON GYAKORI, NEM SÚLYOS BETEGSÉG, MELY KOLLÉGÁIM GYAKORI ÁLLÍTÁSÁVAL SZEMBEN SOHA NEM VEZET MARADANDÓ HALLÁSKÁROSODÁSHOZ, ÉS SZINTE KIVÉTEL NÉLKÜL MŰTÉT NÉLKÜL GYÓGYÍTHATÓ

Ezen az oldalon a krónikus (idült) formáról van szó, a heveny savós középfülgyulladásról itt olvashat.

2009-es videók:

Krónikus savós középfülgyulladásról beszélünk, ha a középfülben (dobüregben, a dobhártya mögött) sűrű sárgás színű folyadék gyűlik fel. (otitis media serosa chronica, otitis media with effusion, OME, glue ear, serosus otitis media, SOM, idült szerózus otitisz média )

Középfülnek nevezzük a dobhártya mögött lévő kis testüreget. Normális állapotban levegő van benne, melynek nyomása megegyezik a külső légnyomással. Utóbbi állapot két tényező egyensúlyának függvénye:

1. A középfül falát nyálkahártya borítja, mely lassan, folyamatosan szívja fel a levegőt az üregből. Ez nyomáscsökkentő folyamat.

2. A középfül és az orrgarat között van egy alaphelyzetben zárt cső, melyet fülkürtnek nevezünk. Nyeléskor, ásításkor nyílik fel ez a cső, ami által az orrgaratban lévő levegőből egy kis mennyiség be tud jutni a középfülbe, miáltal helyreáll a külsővel megegyező nyomás a dobhártya mögött.

1. A levegő felszívódása nem függ semmitől, hanem folyamatos.

2. A fülkürt működése viszont elég könnyen zavart szenved, és ez okozza a problémát:

  1. Enyhe zavar esetén csökken a nyomás a középfülben

  2. Teljes elzáródás esetén elfogy a levegő, és folyadék keletkezik, mely állapotnak a savós középfülgyulladás nevet adják. (Megjegyzem, hogy ez helytelen, félrevezető szakkifejezés, mert ilyenkor a fül nem gyulladt.)

Panaszok:

Nagyothallás

Visszatérő gennyes középfülgyulladások

(Fájdalommal nem jár.)

Tünetek:

Vezetéses halláscsökkenés

A dobhártya mögött látható folyadék, esetleg buborékokkal

Timpanogramm: B típusú, lapos

Türelmet és jó fület igénylő video: