top of page

SAVÓS KÖZÉPFÜLGYULLADÁS

EZ EGY NAGYON GYAKORI, NEM SÚLYOS BETEGSÉG, MELY KOLLÉGÁIM GYAKORI ÁLLÍTÁSÁVAL SZEMBEN SOHA NEM VEZET MARADANDÓ HALLÁSKÁROSODÁSHOZ, ÉS SZINTE KIVÉTEL NÉLKÜL MŰTÉT NÉLKÜL GYÓGYÍTHATÓ

Ezen az oldalon a krónikus (idült) formáról van szó, a heveny savós középfülgyulladásról itt olvashat.

2009-es videók:

Krónikus savós középfülgyulladásról beszélünk, ha a középfülben (dobüregben, a dobhártya mögött) sűrű sárgás színű folyadék gyűlik fel. (otitis media serosa chronica, otitis media with effusion, OME, glue ear, serosus otitis media, SOM, idült szerózus otitisz média )

Középfülnek nevezzük a dobhártya mögött lévő kis testüreget. Normális állapotban levegő van benne, melynek nyomása megegyezik a külső légnyomással. Utóbbi állapot két tényező egyensúlyának függvénye:

1. A középfül falát nyálkahártya borítja, mely lassan, folyamatosan szívja fel a levegőt az üregből. Ez nyomáscsökkentő folyamat.

2. A középfül és az orrgarat között van egy alaphelyzetben zárt cső, melyet fülkürtnek nevezünk. Nyeléskor, ásításkor nyílik fel ez a cső, ami által az orrgaratban lévő levegőből egy kis mennyiség be tud jutni a középfülbe, miáltal helyreáll a külsővel megegyező nyomás a dobhártya mögött.

1. A levegő felszívódása nem függ semmitől, hanem folyamatos.

2. A fülkürt működése viszont elég könnyen zavart szenved, és ez okozza a problémát:

  1. Enyhe zavar esetén csökken a nyomás a középfülben

  2. Teljes elzáródás esetén elfogy a levegő, és folyadék keletkezik, mely állapotnak a savós középfülgyulladás nevet adják. (Megjegyzem, hogy ez helytelen, félrevezető szakkifejezés, mert ilyenkor a fül nem gyulladt.)

Panaszok:

Nagyothallás

Visszatérő gennyes középfülgyulladások

(Fájdalommal nem jár.)

Tünetek:

Vezetéses halláscsökkenés

A dobhártya mögött látható folyadék, esetleg buborékokkal

Timpanogramm: B típusú, lapos

Türelmet és jó fület igénylő video:

bottom of page