top of page

MANDULATÁLYOG, MANDULAKÖRÜLI BESZŰRŐDÉS

A MANDULAGYULLADÁS GYORSAN KIALAKULÓ SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYE,


DE EZ SEM EGYENLŐ AZ AZONNALI MŰTÉTTEL!

Ezt a betegséget mindig baktérium okozza, leggyakrabban a Streptococcus pyogenes nevű. Szinte mindig lázzal, nagyon erős torokfájással, nehézített nyeléssel, levertséggel jár. Súlyos állapotnak számít, de - ha nem hanyagoljuk el - nem válik életveszélyessé.

MANDULAKÖRÜLI BESZŰRŐDÉS

Gennyes gyulladások esetén akkor beszélünk beszűrődésről, ha a gyulladt szövet fő szerkezete megtartott, de a baktériumfertőzést legyőzendő gennysejtek nagy számban jelennek meg a szerv saját sejtjei között. Ilyenkor a szerv vagy egy része körülírtan megduzzad.  

A TÁLYOG KIALAKULÁSA

A beszűrődésből úgy alakul ki tályog, hogy a beteg szövet saját szerkezete felbomlik, az elhalt sejtek helyén kialakul egy zsákszerű képződmény, melynek a belsejében folyékony genny van. A tályog tehát egy gennyet tartalmazó üreg, melynek belsejében emelkedett nyomás van. A tályog belülrő feszül, kemény, elődudorodik. NAGYON FÁJ.   

GONDOS KEZELÉS NÉLKÜLI SÚLYOS VESZÉLYEK:

Mint minden KEZELETLEN vagy nem megfelelően kezelt baktériumfertőzés, ez is elfajulhat. Súlyos következményekkel járhat, ha a fertőzés a torok, nyak, esetleg mellkas környező részeibe terjed, és fontos szervek működését akadályozza. Másrészt a vérkeringésbe bekerülve az elszaporodott baktériumok vérmérgezést, szepszist okozhatnak, amely halálhoz is vezethet. 

MEGELŐZÉS

Mandulakörüli tályogot az a beteg kap, aki elhanyagolja magát, vagy akit elhanyagolnak. Ez az állapot gyógyszeres kezeléssel mindig megelőzhető abban az esetben, ha az illető időben orvoshoz fordul, illetve jut, illetve ha az orvos megfelelő kezelést alkalmaz. A megfelelő kezelés ebben az esetben határozott, időben elkezdett, kellő adagú és időtartamú antibiotikus kezelést jelent. Magyarul a mandula- és torokgyulladások korrekt kezelését.

GYÓGYSZERES KEZELÉS

A baktériumok ellen 80 éve nem karddal, hanem antibiotikumokkal harcolunk. Illetve kellene harcolnunk. Azt is fontos tudni, hogy még sebészi bevatkozás esetén is kötelező (lenne) a hatásos gyógyszeres kezelést is alkalmazni, mert ennek hiányában nagyszámú visszaesés tapasztalható. Ha mégis kialakul a mandula körül beszűrődés, akkor nagyadagú antibiotikumot kell adni, és naponta ellenőrizni a kezelés hatásosságát. (Ezen kívül felszólítani a beteget, hogy azonnal jelentkezzen kórházban, ha hirtelen romlást észlel.) A határozott kezelés hatására a gyulladás csökkenni fog, nem következik be a tályog kialakulása, az úgynevezett beolvadás. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot feltétlenül 10 napig kell adni, néha tovább.

A TÁLYOG INVAZÍV KEZELÉSE MA MAGYARORSZÁGON

Ha a terápia késése miatt a beolvadás bekövetkezik, ha látható, hogy a mandula felett kifejezetten dudorodik a tályog helye, akkor csak gyógyszerrel a helyzet nem oldható meg, lépnünk kell. (Ilyenkor a non-invazív, tehát műszeres beavatkozással nem járó módszer helyett áttérünk az invazív, tehát műszeres beavatkozással végzett módszerre.)  A gennyet célszerű eltávolítani, hogy ne tudjon befelé terjedni. Magyarországon ilyenkor a beteget kórházba küldik. (Sokszor már sokkal hamarabb, ami általában teljesen fölösleges.) Kötelezőnek számít a tályog műszeres megnyitása, (amit általában altatás nélkül végeznek, sőt lényegében érzéstelenítés nélkül.) Ilyenkor a mandula fölött tűvel beszúrnak, leszívják a gennyet a tályogból, majd 1-2 cm-en fölvágják a tályog maradványát. Az ezt követő napokban reggelente érzéstelenítés nélkül egy fémeszközzel benyúlnak a sebbe, és erélyesen szétnyitják, nehogy bent maradjon genny. Ez rendkívül fájdalmas. 

A tályog miatt a mandulát is mindig kiveszik MAGYARORSZÁGON, vagy rögtön a tályog műtétekor vagy utána 6 héttel.

A TÁLYOG SOKKAL KEVÉSBÉ INVAZÍV KEZELÉSE 

Az Egyesült Államokban részben más elvek alapján kezelik a tályogokat, köztük a mandula tályogját is. Ennek oka az antibiotikus kezelés sokkal korrektebb használata, és emiatt nagyobb eredményessége. A zsákba gyűlt gennyet ők is eltávolítják, de a fecskendővel, tűvel való leszívás után sokszor megengedhetőnek tartják, hogy az igazán roncsoló, fájdalmas műtéttől, és az azt követő naponkénti sebtágítástól eltekintsenek. A további gyógyulást a korrekt antibiotikus kezeléstől várják, melyre - mint említettem - amúgy is feltétlenül szükség van.

Egyáltalán nem számít kötelezőnek a mandula eltávolítása sem csak azért, mert egyszer valakinek volt egy tályogja.

Ehhez kapcsolódó bejegyzések a Blogban:

ÓRIÁSI PROBLÉMA, HOGY NAGYON GYAKRAN NEMLÉTEZŐ MANDULAKÖRÜLI TÁLYOGOT OPERÁLNAK MEG SZAKMAI BIZONYTALANSÁGBÓL:

Mandula tályog: Services
bottom of page