top of page

MI EZ A SOK RÉMHÍR A SAVÓS KÖZÉPFÜLGYULLADÁSRÓL?

Nagyon sok hamis információt kapnak a betegek és szüleik ennek az állapotnak a veszélyességéről. Ezek a "felvilágosítások" rendszerint rendkívül ijesztőek, fenyegetőek, óriási terhet raknak annak a szülőnek a vállára, aki esetleg merészeli nem 100 %-ban elfogadni a javasolt műtéti megoldást.

Fenyegető orvos

Ezeknek a fenyegetéseknek a lényege így szokott hangzani:

Összeragadnak a hallócsontok.
Szétmarja a sav a hallócsontokat
Hallókészülékre lesz szüksége
Örökre süket lesz a gyerek

"Nagyon hosszúra nyúló életem" során talán ezzel az állapottal foglalkoztam legtöbbet. Gondolom, hogy - ha lenne igazságtartalma ezeknek a negatív jóslatoknak - akkor legalább egy ilyen egyénnel kellett volna találkoznom. Tehát olyannal, akinek a szülei nem egyeztek bele az orrmandulaműtétbe és/vagy a tubusbeültetésbe, és ezért, ahogy mindenki megjósolta előre, nagyranőtt vagy felnőtt gyermekük hallókészülékre szorul. Vagy emiatt hallásjavító műtéttel kellett megmenteni a hallását.

Öreg orvos.

Egyetlenegy ilyen gyerekkel vagy felnőttel sem találkoztam. Soha!

Ebből nem az következik, hogy hagyjuk a gyereket a savóval a fülében. Viszont nem kell pánikba esni, kapkodni, mindenkit operálni. Van idő ésszerű, veszélytelen és barátságos módszereket alkalmazni, akkor is, ha esetleg eltart 1-2 hónapig!
(Ráadásul ma már a műtétekre féléveket kell várni, kivéve a magánklinikákat, ahol nem érvényes a fizetési tilalom. Sőt!
)

Infralámpa
bottom of page